Alkohol ve Vietnamu

Ve Vietnamu se pijí nejrůznější druhy vína a likérů. Populární jsou rýžová vína, jež se ročně vypijí stovky milionů litrů. Jedním typem rýžového vína je, což je kvašené víno, které vaří hlavně horská etnika. Vyrábí se z vařené nelepkavé rýže smíchané s bylinkami a listy stromů. Tato směs se uzavře do nádoby a nechá se alespoň měsíc kvasit. Po kvašení má 15-25% alkoholu. Různá etnika používají různé přísady a proto chutná v rozličných oblastech odlišně. Rượu cần se pije při zvláštních příležitostech, například při oslavách konce lunárního roku (Tết), při svátečních dnech a nebo na svatbách.

Rượu cần a obyvatelé Centrální vrchoviny
Rượu cần a obyvatelé Centrální vrchoviny

Za zmínku stojí také hadí víno (rượu rắn), které má svůj původ v 8. století před naším letopočtem v Číně. Existují 2 druhy hadího vína: První se vyrábí tak, že se celý had ponoří do rýžového vína, nebo pálenky a nechá se několik měsíců fermentovat. Při druhém způsobu se pouze smíchají hadí tekutiny (krev, žluč, aj.) s vínem, a tato směs se ihned vypije. Hadí víno se vyrábí z jedovatých hadů - kvůli „esenci“, kterou ve víně zanechají. Jedovatost je ale zneškodněna alkoholem, a tak není konzumace tohoto vína nebezpečná. Vietnamci věří, že hadí víno má léčivé účinky a posiluje „výdrž" v posteli.20130207113652_r

Kromě hadího vína existuje také škorpionové víno, nebo třeba víno s mořským koníkem uvnitř, které má podobné účinky.

RUOU NGAM

Kromě rýžového vína se ve Vietnamu také pije klasické víno z vinné révy. Vinařství přinesli do Vietnamu poprvé Francouzi na konci 19. století, ale oblíbenosti dosáhlo až na konci 20. století. Velice populárním se stalo víno z Đà Lạtu, Dalat wine.

Dalším populárním alkoholem je rượu đế - pálenka dělaná z lepkavé, anebo nelepkavé rýže, která má přibližně 40% alkoholu. Pálí se hlavně v deltě Mekongu a na jihozápadě Vietnamu. Navzdory tomu, že dříve se dělala nelegálně (nebylo k tomu povolení), tak se dnes už může legálně prodávat. I přesto je ale dnes často dělána v neregistrovaných domácích lihovarech.

Kromě těchto vín a pálenek se ve Vietnamu také hodně pije pivo. To si zaslouží vlastní článek. Dočtete se, které pivo se ve Vietnamu pije a také se dozvíte o českém pivu ve Vietnamu.

Václav Skalník