Vietnamské pivo

Věděli jste, že pivo je velice populární také ve Vietnamu?

Jeho počátky sahají až do 90.let 19. století, kdy Francouzi založili v Hanoji první pivovar s názvem Hommel Brewery. Zpočátku nebylo pivo mezi místními moc populární a pili ho převážně jenom Francouzi. Vietnamci pili hlavně víno, a to buď rýžové, a nebo, poté, co se cena rýže zvýšila, víno dělané z batátů. To se změnilo v 60. letech - aby se zajistilo, že rýže bude dostupná pro každého, tak bylo zakázáno z ní vyrábět víno. Vietnamci potřebovali oblíbené rýžové víno něčím nahradit, a tak ho začali nahrazovat pivem.

sapatrip10

Dokonce se říká, že je to nejlevnější pivo na světě

V této době začala firma Habeco, což je přejmenovaný, původně francouzský pivovar Hommel Brewery, produkovat vysoce kvalitní pivo, které exportovala i do Jižního Vietnamu.  Začalo se také produkovat točené pivo s názvem Bia Hơi, které bylo levné, a které bylo určené převážně pro obyčejné lidi. Důvod vzniku tohoto točeného piva byl jednoduchý - během války byl nedostatek skla, a tak se ho nemohlo mnoho spotřebovávat na pivní lahve. Produkovat točené pivo bylo tedy v této době mnohem výhodnější.

Bia Hơi nabíralo na popularitě a velice populární je i dnes. Pijí ho téměř všichni lidé ve Vietnamu, od intelektuálů i po např. pouliční prodavače, a populární je také mezi zahraničními turisty. Je to zřejmě i díky tomu, že je velice levné -  dokonce se říká, že je to nejlevnější pivo na světě (dá se koupit za méně než pět korun). Z Hanoje se rozšířilo do celé země, nicméně nejpopulárnější je pořád v Hanoji a v severním Vietnamu, na jihu preferují lahvové a plechovkové pivo  -například od společnosti Sabeco Brewery, která v současnosti zajišťuje více jak 50% produkce piva v celém Vietnamu.

sapatrip13

Ve Vietnamu v současné době existuje asi 20 českých minipivovarů

Dnes také nabírá na popularitě české pivo. Je to kvůli tomu, že mnoho Vietnamců dříve navštívilo ČR, zdejší pivo jim zachutnalo a chtěli ho pít i po návratu do Vietnamu. Ve Vietnamu v současné době existuje asi 20 českých minipivovarů, nejznámější je asi Pilsner Urquell, založený v roce 2011, nebo minipivovar firmy Pivo Praha, který vznikl už v roce 2001, a byl to tak první český pivovar ve Vietnamu. Pivo je v těchto pivovarech mnohem dražší než Bia Hơi, stojí přibližně 100 korun. Kromě přímo českých pivovarů jsou ve Vietnamu také pivovary dělající pivo, které je inspirované tím českým. Pivo „po česku“ dělají např. pivovary  Windmill Brewery  nebo Gammer brewery v Hanoji.

Ze zahraničí je dále ve Vietnamu populární také singapurské pivo Tiger a nizozemský Heineken.

sapatrip11